Online hypotheek regelen

Vroeger ging je voor een hypotheek advies vaak naar een bank of onafhankelijk hypotheekadviseur. Dat kost tijd en geld wat vaak prima besteed is, maar er is de laatste jaren een verschuiving gaande naar online je hypotheek regelen.

Efficiënt en persoonlijk

Het voordeel daarvan is dat het vaak efficiënt is. Je hoeft niet naar een kantoor toe wat je een besparing aan reis- en parkeergeld oplevert. En vaak neemt het online video gesprek überhaupt minder tijd in beslag doordat het sneller ‘to the point’ gaat dan in een persoonlijk gesprek. Ook hoor je vaak dat mensen het fijn vinden om in de eigen vertrouwde omgeving een dergelijk complex gesprek te voeren.

Het hoeft ook zeker niet onpersoonlijk te zijn om online je hypotheek te regelen. Zo krijg je vaak wel je eigen hypotheek adviseur, spreek je die via video bellen eens of vaker en krijg je gewoon maatwerk aangeboden. Het zijn immers doorgaans gewoon mensen die jou van hypotheek advies voorzien en jouw hypotheek voor je regelen.

De prijs voor het advies en online regelen van de hypotheek is veelal honderden en soms zelfs duizenden euro’s goedkoper dan bij een traditioneel hypotheek traject. Het is dus gunstig voor je agenda en portemonnee om online je hypotheek te regelen.

Twee mogelijkheden

Je kunt kiezen voor execution only. Dat betekend dat je zonder adviseur een hypotheek afsluit. Hoewel dit de goedkoopste variant is, kan je niet iedere hypotheek op deze wijze afsluiten. Niet iedere geldverstrekker biedt deze mogelijkheid. Je moet immers veel kennis en ervaring hebben met financiële producten. En een verkeerde keuze kan enorme gevolgen hebben. En ook met execution only krijg je te maken met bemiddelingskosten. Je moet je dus afvragen of de besparing opweegt tegen het risico dat je neemt. Denk daarnaast aan de beperkingen die je jezelf oplegt doordat je niet iedere hypotheek op deze wijze kunt verkrijgen.

Je kunt de hypotheek ook afsluiten met de begeleiding en het advies van een hypotheek adviseur. Je kan dat doen bij een bank, een onafhankelijke hypotheek adviseur of een (vaak onafhankelijke) online hypotheekadviseur.

Iedere hypotheek adviseur in Nederland moet gediplomeerd zijn en een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en geldverstrekkers werken alleen samen met mensen die in dit register staan.

Daarnaast zijn er ook erkende financieel en hypotheek adviseurs, deze staan in het SEH register. Deze erkend hypotheek adviseurs worden jaarlijks bijgeschoold, naast de reguliere diploma’s die ze moeten bezitten en examens die ze met regelmaat moeten afleggen.

Je hypotheek online regelen: probeer het zelf!

Het is dus voor wat betreft de kwaliteit vaak geen belemmering om voor een online hypotheek adviseur te kiezen. Misschien vind je het prettiger de hypotheek adviseur persoonlijk te spreken. Je zou kunnen nagaan of die mogelijkheid geboden wordt. Dat je offline persoonlijk kennis maakt en vervolgens het traject naderhand online aflegt. Er zijn namelijk absoluut online hypotheekadviseurs die deze mogelijkheid bieden.

Gerelateerde berichten