De grootste verschillen tussen Bitcoin en Ethereum

Misschien heb je je al eens verdiept in het investeren in crypto’s, maar weet je niet zo goed waar je nou precies voor wilt kiezen. Er zijn een aantal bekende namen zoals Bitcoin en Ethereum, maar de precieze overeenkomsten en verschillen ken je eigenlijk niet. In dit artikel sommen we ze voor je op. Hierna kun jij zelf kiezen voor btc kopen of Ethereum kopen.

De overeenkomsten tussen Bitcoin en Ethereum

Bitcoin en Ether hebben veel fundamentele overeenkomsten. Ze zijn beiden geworteld in de blockchain-technologie. Dit houdt in dat onafhankelijke computers wereldwijd een lijst van transacties bijhouden, zodat de historiek van iedere afzonderlijke munt kan worden gecontroleerd en bevestigd. Daarnaast zijn het beide virtuele valuta’s die actief worden ingezet voor contracten, waarde opslag en diensten. Het gedecentraliseerde karakter van beiden is een grote verandering ten opzichte van traditionele valuta. 

Bitcoin

De meeste mensen kennen Bitcoin als ‘enige’ cryptocurrency. Eigenlijk is dat ook niet zo gek gezien het feit dat dit dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie was. Deze technologie maakt het moeilijk om crypto’s te stelen of te manipuleren aangezien er een heleboel afzonderlijke machines op het gedecentraliseerde netwerk het eens moeten zijn over een transactie.

Men kan Bitcoin verhandelen op de openbare markt. Je kunt ook de rekenkracht uitlenen aan het netwerk door middel van mining en ook betaald worden in Bitcoin door het gebruik van jouw machine. Men noemt dit oogsten. De maximale hoeveelheid die kan worden geproduceerd is 21 miljoen. Om te voorkomen dat Bitcoin opraakt zijn er halveringsevenementen ingebouwd in het protocol. Hierdoor wordt er minder Bitcoin uitbetaald aan de miners als er een oogstmijlpaal wordt bereikt. Dit alles wordt door handelaars nauwlettend in de gaten gehouden.

Ethereum

Ethereum wilde kort na de release van Bitcoin kijken naar de manier waarop ze de blockchain-technologie nog anders zouden kunnen gaan gebruiken dan alleen als valuta. Door middel van het gebruiken van Smart Contracts en gedecentraliseerde toepassingen (Dapps) realiseerde men zich dat er een gemeenschappelijke munt zou moeten komen voor hun platform, die voldeed aan hun protocollen. De Ethereum Foundation is het orgaan dat toezicht houdt op de activiteiten van Ethereum, Zij kunnen overigens niet zelfstandig de protocollen wijzigen.

Ether wordt op dezelfde manier gemijnd als Bitcoin maar de miners van Ethereum kunnen een vergoeding vragen voor het bevestigen van een transactie. Daarnaast is er geen limiet aan de hoeveel Ether die kan worden vrijgegeven. Er kan dus eigenlijk geen schaarste ontstaan. Ether is de erkende valuta van Ethereum en deze kan worden gebruikt in het Ethereum-netwerk. Het wordt elders niet geaccepteerd. Bitcoin kan niet worden gebruikt als erkende valuta op het Ethereum-platform.

Wat bij de één wel kan, kan bij de ander wellicht niet.

Bitcoin en Ethereum hebben allebei andere protocollen en de processen die worden gevoerd zijn niet aan elkaar gerelateerd. Sommige transacties zullen op het ene platform worden toegestaan, terwijl dit op het andere platform niet zo is.

Gerelateerde berichten