In Nederland is natuurlijk iedereen belastingplichtig. Dit geldt zowel voor particulieren, als voor ondernemers. Omdat niemand van belasting betalen houdt probeert men altijd op zoek te gaan naar manieren om de belastingdruk te verlagen. Als ondernemer kun je dit doen door op zoek te gaan naar zakelijke investeringsmogelijkheden. Je zult hierin niet belastingvrij kunnen investeren, maar je kunt zeker wel fiscale voordelen behalen door zakelijk te investeren. Een kans die je dus zeker met beide handen moet aangrijpen als ondernemer. Ben jij nu benieuwd naar de verschillende mogelijkheden omtrent zakelijk investeren? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over!
Fiscale voordelen zakelijk investeren
De fiscale voordelen van het zakelijk beleggen komen voort uit de manier waarop de belastingdienst vermogen belast. Voor een particulier wordt dit gedaan op basis van verondersteld rendement. Men betaalt dus belasting over de huidige waarde van de investeringen. In een zakelijke investering betaal je alleen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. We proberen je dit in een simpel rekenvoorbeeld uit te leggen. In deze situatie koopt iemand 10 aandelen privé en daarnaast 10 dezelfde aandelen zakelijk. Als de aandelen in een jaar tijd 12 euro waard worden, dan betaal je als particulier belasting over de waardestijging van 20%. Dit is als ondernemer pas het geval als de aandelen daadwerkelijk verkocht worden. Het kan dus zomaar zo zijn dat je als particulier de aandelen uiteindelijk verkoopt op 11 euro, maar je al wel belasting hebt betaald over de 20% waardestijging. De zakelijke investering zal in dit geval alleen belasting hoeven betalen over de 10% waardestijging.
Mogelijkheden zakelijk investeren
In principe heb je op het gebied van zakelijk investeren dezelfde mogelijkheden als een particuliere investeerder. Je kunt immers in dezelfde bedrijven, ETFs of obligaties investeren als een particuliere investeerder. Hierbij moet wel gezegd worden dat het zakelijk investeren vaak op een professionelere manier gaat. Je moet bijvoorbeeld meer instap vermogen hebben en je zult daarnaast nauwer contact met de vermogensbeheerder hebben. Dit is ook wenselijk in deze markt, het gaat immers vaak om grotere bedragen. Het is hierin overigens wel belangrijk om rekening te houden met de bedrijfsvorm waarin je opereert. Voor een BV of NV is het vaak namelijk een stuk voordeliger om zakelijk te investeren dan bijvoorbeeld voor een eenmanszaak of VOF. De eenmanszaak en de VOF zijn immers geen aparte rechtspersonen. Hierdoor blijft het vermogen in de eenmanszaak en de VOF ook altijd het vermogen van de eigenaar van de onderneming.